Proslavljen jubilej

04-10-2016 | Dešavanja

Prigodnim programom, u prisustvu uglednih zvanica, republičkih i pokrajinskih funkcionera, predstavnika lokalne samouprave, bivših i sadašnjih učenika i nastavnika, Senćanska gimnazija je 30. septembra u Domu kulture svečano proslavila svoj jubilej - 140 godina postojanja.

 

U uvodnom delu programa svečanu besedu je održala direktorica škole Eva Ujhazi a prisutnima su se obratili i gradonačelnik Sente Rudolf Cegledi, zamenik državnog sekretara u Ministarstvu za nacionalnu politiku u Vladi Mađarske dr Peter Silađi, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji Jene Hajnal i državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček.

 

Nakon uvodnih čestitki kulturno-umetnički program na srpskom i mađarskom jeziku izveli su učenici škole a potom je usledilo i podsećanje u slikama na ranije periode iz bogate istorije ove vaspitno-obrazovne ustanove.

U programu su učestvovali i bivši učenici škole Đurđina Samarđić, Sebastian Gubik, Jovana Vejnović, Judit Verebeš, Bence Salai, Nora Feher i Mikloš Feher, kao i članovi Kamerne scene "Miroslav Antić" i folklorna grupa Zavičajne fondacije "Stevan Sremac".

 

Završni deo svečanosti obeležio je nagradama ovenčani hor Senćanske gimnazije, koji je svoj nastup započeo izvedbom kompozicije Gabrijele Benc Arsenović, komponovane upravo za ovu priliku, a završio himnom Gaudeamus igitur.

 

 

Prenosimo originalni tekst o jubileju Senćanske gimnazije, koji je objavljen na sajtovima TANJUG-a, RTV-a i Pokrajinske vlade.

Obeležen jubilej Senćanske gimnazije
 

Senta/Novi Sad, 30. septembar - Senćanska gimnazija, jedna od najstarijih škola u AP Vojvodini, večeras je obeležila značajan jubilej - 140 godina postojanja. Na svečanoj akademiji koja je održana u senćanskom Domu kulture, sadašnjim i bivšim gimnazijalcima, profesorima i zaposlenima u školi, republičkim i pokrajinskim funkcionerima, predstavnicima lokalne samouprave i drugim uglednim gostima, obratili su se potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

 

„U ime Pokrajinske vlade i u svoje lično ime, želim da vam se zahvalim na prilici da zajedno obeležimo značajan jubilej jedne od najstarijih i najcenjenijih škola u Vojvodini. Stara izreka kaže: „Ne učimo za školu, nego za život“. Zato kada se sumiraju rezultati iz proteklih decenija, mora se primetiti da Senćanska gimnazija ima zaista dug i svakovrsnim rezultatima ispunjen vek trajanja, a njeni đaci dokazuju da su za život i naučili“, rekao je potpredsednik Đorđe Milićević

 

.On je dodao da, osećajući dug ne samo prema datumu, već i prema svim drugim važnim činiocima koji su utkani u prošlost Gimnazije, valja naglasiti da kvalitet obrazovanja ima uticaj na našu omladinu samo onda kada svako ima podjednaku priliku da ga koristi.

„Aktivna politika Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srbije na polju obrazovanja potvrđuju da moramo svi zajedno nastaviti da stvaramo nove vrednosti, koje nas približavaju jedne drugima i koje nas uzajamno obogaćuju“, kazao je potpredsednik Milićević i dodao da cilj i svrha ljudskog postojanja jeste da svakim danom sebe novim znanjima nadograđujemo.

Predsedik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor kazao je da i u drugom veku postojanja Senćanska gimnazija ostvaruje svoju plemenitu, prosvetiteljsku misiju: obrazovanje i vaspitanje slobodno mislećih građana.
„Siguran sam da su pred Senćanskom gimnazijom decenije i vekovi postojanja i da će se među talentovanim učenicima naći i budući skulptor koji će podići spomenik svom prvom učitelju i profesoru, onome koji nas je naučio da se u životu ničega ne treba bojati, da život samo treba razumeti, istrajati i iznad svega verovati u moć znanja, u čestitost i poštenje“, kazao je Ištvan Pastor, zahvalivši se svim profesorima Senćanske gimnazije bez kojih u ovih 140 godina ne bi bilo ni velikih umetnika, matematičara, istraživača, dobrih majstora.

Na svečanosti su se obratili i predsednik opštine Senta Rudolf Cegledi, direktorka Senćanske gimnazije Eva Ujhazi, zamenik državnog sekretara u Ministarstvu za nacionalnu politiku u Vladi Mađarske Peter Silađi, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal i državna sekretarka zadužena za obrazovanje u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček.