Diákverseny

2020-09-30 | Események

A GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom keretében nyolcadik alkalommal rendezték meg a tartományi szintű diákversenyt, melynek témája a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos megfigyelés, kutatás, elemzés volt.

A diákok önállóan vagy csapatban végeztek kutatást, vizsgálták mindazon tényezőket, melyek a fogyasztók jogaival, érdekeivel ellenkeznek, nem etikusak, veszélyeztetik az egészséget és a környezetet. A versenyzők rámutattak a törvénytelenségekre, visszaélésekre, illetve a lehetséges megoldásokra.

 

A témát az idén is a közgazdaságtan, a jogtudomány, a biológia, a kémia, a környezetvédelem, az orvostudomány és más szakterületek szempontjából közelítették meg a diákok.

 

A verseny célja az volt, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését  a fogyasztóvédelem, a tudatos vásárlás, az egészségmegőrzés, a környezetvédelem, az emberi jogok érvényesítése iránt.

 

Tekintettel a vírusjárványra az idei verseny elektronikus formában volt megtartva. A csapatok a dolgozatok mellett filmet is kellett, hogy küldjenek ahol bemutatták a kutatásaik eredményeit.

 

Az idei versenyre összesen 28 közép- és általános iskolás csapat nevezett be, 24 vajdasági és 4 magyarországi csapat.

 

A zsűri döntése alapján a következő eredmények születtek:

1. hely:

Klonka Áron

(Zentai Gimnázium, felkészítő tanár: Máriás Ildikó, a dolgozat címe: A teljes kiőrlésű kenyér)

és

Davidov Tímea

(Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola Zenta, felkészítő tanár: Davidov Orsolya, a dolgozat címe: A reklám világában élünk).

2. hely:

Nagy Abonyi Bence és Szeles Ádám (Tömörkény István Általános Iskola, Tornyos, felkészítő tanár: Nagy Abonyi Enikő, a dolgozat címe: Gumicukor)

3. hely: Lukács Melissza és Balassa Anita (Mezőgazdasági Iskola, Topolya, felkészítő tanárok: Gogolák Csilla, Kucor Gabriella, a dolgozat címe: A reklám mögötti igazság)

 

Mindegyik résztvevő oklevelet kapott, a legsikeresebbeknek ajándékcsomag járt.

 

A verseny szervezője a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete volt, támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Főszervező: Dr. Muhi B. Béla.